Saturday, November 6, 2010

Lihtsad juuksehooldu nipid

 Leidsin ühest foorumist selle teema. Alustuseks on see väga hea, sest siin on kõige lihtsamad igapäevased juuksehooldus nipid.
Noor juuksur Oskar Voit oskab jagada terve rea kasulikke ja huvitavaid nippe:

Igapäevane juuksehooldus

Enamik inimesi peseb juukseid 2-3 korda nädalas ehk teisisõnu - umbes sada korda aastas. Lühikesed juuksed kasvavad õlgadeni ca 3 aasta jooksul, seega võiks öelda, et poolpikad juuksed on ca 3-aastased ning neid on pestud ca 300 korda. Iga pesu kulutab mingil määral juukseid ja sageli juhtub, et oled küll hoolega juukseid kasvatanud, aga terved ega ilusad nad pole.

Juuste pesemine ja loputamine

  •  Enne pesu kammi juuksed läbi. Kammimine eemaldab osa mustust ja viimistlusainete jääke. Kui juukseid on kammitud enne pesemist, siis on neid ka pärast pesu lihtsam lahti kammida.
  •  Shampoon tuleb kanda märgadele juustele. Shampooni võiks kõige pealt valada pihku, peopesades laiali hõõruda ja alles siis juustele kanda. Nii jaotub shampoon ühtlaselt (ükski juus ei jää shampoonita). Tänapäevased shampoonid on efektiivsed ja piisab väikesest kogusest.
  •  Kindlasti tuleb kasutada oma juuksetüübile vastavat shampooni - see on väga oluline, sest valet tüüpi shampoon võib juukseid hoopis rikkuda. Kui ise ei oska juuksetüüpi (normaalsed, rasvased, kuivad, töödeldud, rikutud jne) määrata, siis küsi oma juuksuri käest.
  • Kõigepealt shampoonita pealagi ja kukal, alusta juuksejuurte poolt ehk peanahalt.
  • Ära mitte kunagi hõõruge juukseid tugevalt, vaid pigem aeglaste hellitavate liigutustega.
  • Ära jäta shampooni kauaks pähe, sest puhastavad ained mõjuvad juba mõne sekundiga.
  • Kui shampooni pole käepärast või ka niisama vahelduseks, võib juukseid pesta isetehtud seguga: võtta munakollane, lisada sellesse paar tilka sidrunimahla. Eemaldab juustelt mustuse, annab ilusa läike. Sidrunimahl parandab juuste kammitavust, kuna sulgeb oma happelisuse tõttu lahtised juuksepinna kilbikesed.
  • Juukseid tuleks loputada kolm korda kauem, kui shampoonitada. Kui juustele jääb shampooni, siis juuks kaotab läike. Seda, et shampoon on välja loputatud, saab kontrollida selle järgi, kas juuksed näppude vahel hõõrudes hakkavad krudisema või mitte. (Loomulikult ei tohi ka vesi enam vahutada.)

Kas juukseid võib pesta iga päev?

  •  Kui juuksed on terved, siis võib neid rahulikult pesta iga päev - kasutada tuleb spetsiaalselt igapäevapesuks mõeldud pehmeid shampoone, mille puhastavad mõjuained pole nii tugevad kui tavalistet shampoonidel.
  • Kui igapäevane või sage pesemine suurendab peanaha rasueritust, siis peaks jälgima, et vesi oleks võimalikult jahe.
  • Kui juuksed on liiga kuivad, siis võib sage pesemine tekitada kõõma. Kindlasti tuleks kasutada toitvat ja niisutavat palsamit või kord nädalas ravimaski.
  • Värvitud juuste sage pesemine kulutab värvi kiiremini maha. Kui juuksur ütleb, et värv kestab poolteist kuud, siis enamasti on eeldatud, et selle pooleteise kuu jooksul pestakse juukseid vaid 6 korda.
  • Iga pesemiskord (ka kõige õrnema shampooniga), märgade juuste kammimine ja sage soenguseadmine koormavad juukseid ega jäta juuste struktuurile mõju avaldamata.
  • Kui juuksed on õrnad või rikutud, ei tohiks neid mitte mingil juhul pesta iga päev. Samuti pole sage pesu soovitav, kui juuksed on väga pikad või paksud ja kuivavad aeglaselt.
Kui shampoon ei vahuta
  • Need ajad, kus shampoon pani silmad kipitama, on ammugi möödas. Kaasaegsed tooted säästavad nii nahka kui ka silmi. Kui shampoon vahutab vähe, ei tähenda see veel, et ta peseb halvasti. Vähevahutavad shampoonid ongi nn viimase põlvkonna shampoonid. Põhimõtteliselt saab toota ka väga hästi puhastavaid shampoone, mis ei vahuta üldse. Muide - sellised shampoonid on ka kõige naha- ja juuksesõbralikumad. Kuid massitootmisse pole neid antud, kuna vahu järgi saab kontrollida pesemisprotsessi ning paljudele pole ilma vahuta shampoon ka psüühiliselt vastuvõetav.
Kuidas kasutada palsameid
  • Juust töödeldakse tihti keemiliste ainetega: värvimine, blondeerimine, keemiline lokk. Kõik keemilised ained kuivatavad juukseid. Isegi kui juuksed pole keemiliselt töödeldud, võivad nad olla rikutud fööniga kuivatamise, aga ka liigse päikese pleegitava-kuivatava toime tõttu.
  • Kui juuksed on kahjustunud kuni 20%, saab nende struktuuri taastada (mõnede spetsiaalvahenditega saab taastada ka kuni 40% rikutud juukseid). Esmaseks abiks on palsamid. Palsamit tuleks kasutada pärast iga pesu, kandes seda rätikukuivadesse juustesse. Natuke masseerida ja siis korralikult loputada. Peanaha massaazh on kasulik kõigile - nii siis, kui on probleeme juuste välja-langemisega, aga ka profülaktilises mõttes. Massaazh aktiveerib vereringet ning juuksed saavad seetõttu rohkem vajalikke aineid kasvamiseks.
  • Õhukestele juustele peaks kasutama igapäevaselt spetsiaalset proteiinirikast niisutavat palsamit või niisutusvedelikku, mis küll tugevdab ja toidab juukseid, kuid ei muuda neid raskeks.
  • Kord või paar korda kuus võiks läbi teha ravikuuri sügavatoimelise ravipalsami ja maskiga. Need sisaldavad proteiine, looduslikku ke-ratiini, vitamiine. Toimeained tungivad sügavale juuksesse, parandavad juukse struktuuri ja annavad ilusa läike. Ravipalsamite abil võib taastada ca kuni 30% kahjustunud juukseid.
  • Kui teil on vähe aega oma juustega tegelemiseks, siis võib kasutada niisutavaid vedelikke, mis on pulverisaatoriga pudelites ning mida ei pesta maha. Toime on analoogne nagu ravipalsamitel. Vedelikke võib juustele kanda kohe pärast pesu või pritsida seda kuivadesse juustesse. Kogu toiming võtab vähem aega kui minuti.
  • * Niisutavaid, spetsiaalseid juuksevedelikke tuleks kindlasti kasutada enne päevitama minekut (ka enne solaariumit), kuna reeglina sisaldavad nad UV kaitsefiltrit. Niisutavat vedelikku on kindlasti vaja kaasa osta enne reisi soojale maale - küllaltki palju on neid, kes naasevad nädalaselt reisilt, mille jooksul nende juuksed on kuuma päikese all takuseks muutunud.

Juuste kuivatamise kunst

  •  Ära hakka juukseid kuivatama kohe pärast pesu. Keera rätik ümber pea ja lase veel rätikusse imbuda. Siis võta rätik ära ja ole mõnda aega niisama. Alles siis alusta juuste kuivatamist ja soengu tegemist.
  • Niiskeid juukseid kammi kammiga, millel on harvad piid. Kammimist tuleb alustada juuste otstest. Ära kasuta jõudu!
  • Ühtki viimistlusvahendit ei tohi panna liiga märgadele, veest tilkuvatele juustele, sest ained ei jää sel juhul juustele püsima, vaid libisevad maha.
  • Juuksevahtu tuleb panna juustele ühtlaselt. Kõige parem on panna vaht alguses juukseharja peale ja kanda harjaga juustele - nii katab vaht juukseid kõige ühtlasemalt. Pikkade juuste jaoks piisab tennisepallisuurusest vahupallist, lühikeste juuste jaoks muidugi väiksemast.
  • Pole hea koormata vahu ja teiste viimistlusvahenditega koormata juukseotsi. Need tuleks peamiselt panna juuksejuurte poolsesse osasse, siis jääb soeng kohevam.
  • Soenguvahtu või föönitamisvedelikku kasutatakse föönitamise eel mitte ainult sellepärast, et soeng jääks paremini püsima, vaid ka selleks, et kaitsta juukseid liigse kuumuse ja ülekuivamise eest.
  • Kui tahad saada kohevat soengut, kuivata mõnda aega juukseid hoides pead allapoole. Kui juuksed on enamvähem kuivad, tõsta pea üles ja kooluta otsad. Rullfööniga koolutades kasuta sooja ja külma õhku vaheldumisi. Kui juuksed on keeratud rullidega ning kuivatatud kuuma fööni all, siis lase enne äravõtmist rullile külma õhku, et salk maha jahtuks. Sellist nippi kasutades jäävad juukseotsad palju paremini hoidma.
 
 
  • Kuivatada võib mitut moodi - kui tahta sümmeetrilist lõpptulemust, siis võiks kuivatada enne ühe poole juuksed ja alles siis teisele poole seitlit jäävad juuksed.
  • Vaata, kuidas töötab sinu juuksur, küsi, mis vahendeid ta kasutab ja ära karda ahvida ka tema liigutusi, kui ise soengut teed. Proovi õppida ka juuste kuivatamist juukseharja asemel näppudega nagu teevad paljud juuksurid.
  • Lokkis juuste puhul kasuta kuivatamiseks difuuserit (taldrikukujuline fööniotsik). Pritsi niisketele juustele vedelat geeli ja kuivata difuuseriga alt üles. Väga hea moodus loki väljatoomiseks.
  • Kui on soov rõhutada sirgeid juukseid või lokkis juukseid võimalikult sirgeks saada, siis võib kasutada föönikammi ja sirgeks tegevaid tange. Tangidega peaks olema aga väga ettevaatlik, et juukseid mitte ära kõrvetada. Alati kasuta enne soenguvahtu või soenguvedelikku.
  • Kui ostad poest fööni, siis vali selline, mille võimsus pole väiksem kui 1500 W. Hea föön säästab aega.

Kui juuksed on katki
Katkiste juukseotste jaoks on olemas spetsiaalsed vedelikud ja seerumid. Paar tilka seerumit hõõrutakse pihkude vahel laiali ja kantakse siis juukseotstele. Seerum “liimib” katkised otsad kinni ning aitab ära hoida juuste edasist lõhenemist.

Kui seerumit kasutada, siis pole juukseid kasvatades vajadust otsi lõikamas käia.

  • Ravivahendeid ei hoita kaua peas - tavaliselt piisab 2-5 minutist. Hea oleks need mõned minutid, mil ravipalsam on peas, juukseid õrnalt emulgeerida (õrnalt masseerida).
  • Spetsiaalseid juuksehooldusvahendeid ei tohiks osta poest, sest müüjad ei ole juuksurid ega oska anda õiget konsultatsiooni. Hooldusvahend, eriti ravivahend peab täpselt sobima juuste tüübile ja vajadustele! Analüüsi suudab siiski teha vaid juuksur ja sageli on vajalikke tooteid vaid salongisarjades.
  • Pärast mistahes keemilist töötlust tuleb juukseid kosutada - õige vahendi soovitab juuksur.

Ole kammiga kannatlik
Väga tähtis on kasutada õiget kammi. Ei soovitata kasutada metallist kamme, kõige paremad on juuste jaoks puust kammid. Lahu tegemiseks on kõige otstarbekam pika peenikese sabaga kamm. Lokitud juukseid peaks kammima harvade piidega kammiga. Mida harvemad on piid, seda vähem kahjustavad nad juukse soomuskihti.

Kui valid omale poes või salongis kammi, siis jälgi, et piid ei oleks katsudes ebameeldivad. Piid ei tohiks olla väga teravad ja ääred peaksid olema ümarad. Piid ei tohi ka juustesse kinni jääda. Ebasobiva kammi või harjaga võid juuksed täiesti ära rikkuda.

Juuksehari ei tohi nahka kriimustada (proovi käe peal järgi). Föönitamise jaoks tuleks valida hari, mille piide vahelt pääseb õhk läbi käima. Pikkade ja sirgete juuste jaoks on hea tihe hari naturaalsetest karvadest.

Kui juuksed on sassis ja kamm ei taha hästi läbi minna, siis ära kasuta mitte jõudu, vaid kannatust.

Kui oled juuksuris, siis räägi oma juuksuriga. Küsi julgelt, mida ta sinu juustele soovitab. Vaata, kuidas tema töötab - võid õppida temalt väga palju. Püüa kodus oma juukseid seades mõelda nagu juuksur. Eksperimenteeri soovitatud viimistlusvahenditega. Kammi lahk teise kohta, silu juuksed peadligi või tee omale hoopis lokid, kui oled pikka aega sirgeid juukseid kandnud.



 Leidsin veel ühe hea artikli Delfi Naistelehest. Ka siin on juuksehoolduse põhitõed.

Hoolitsetud ja säravaid juukseid ei ole tänapäeva hooldusvahendite abil raske saavutada. Tooteid on suures valikus ja kõikvõimalike probleemide vastu. Kõige keerulisem on ses valikus orienteerumine ja just enda juustele sobivate hooldusvahendite leidmine.


Õige šampoon ja palsam
Reegel ütleb, et šampooni peab valima juuksetüübi ja palsamit juuste hetkeolukorra järgi. Šampoonid jagunevad põhiliselt kahte gruppi:
1. normaalsele kuni kuivale juuksetüübile
2. normaalsele kuni rasusele juuksetüübile


Oma juuksetüübi määramiseks võib kodus läbi viia lihtsa katse, pihustades juustele spray-pudelist tavalist vett. Kui vesi imendub hetkega, tuleb valida kuivemale juuksetüübile mõeldud niisutav šampoon. Kui aga vesi jääb juuste pinnale, on õige valik rasusemale juuksele mõeldud puhastav ja värskendav šampoon.
Aeg-ajalt tuleb šampooni ja palsamit vahetada, sest aja möödudes võib samade toodete toime väheneda.

Nende kasutamine
Enne pea pesemist on soovitav juuksed läbi kammida, et eemaldada viimistlustoodete jääke, osa mustust ja pusasid.
Enne šampooni kasutamist tuleb juuksed ja eriti peanahk voolava vee all korralikult märjaks teha. Vesi võiks siis olla piisavalt soe, et šampooni toimeained saaksid paremini nahka imenduda.
Kõige nahasõbralikumad ja nn viimase põlvkonna šampoonid vahutavad väga vähe või üldse mitte. Tänapäeva šampoonid on piisavalt tõhusad, et kroonise mündi suurune hulk toodet oma töö ära teeks. Šampoon valatakse peopessa ja hõõrutakse käte vahel laiali. Seejärel masseeritakse õrnalt läbi terve peanahk.

juuksed
Corbis/Scanpix
Väga paljude peanaha probleemide põhjus peitub liiga suure koguse šampooni kasutamises ja väheses loputamises.Loputamiseks kasutatav vesi peab olema leige. Kuivade juuste puhul võib loputamisvette lisada mõned tilgad sidrunimahla või söögisoodat, et vett pehmendada. Kuldne reegel on, et juukseid tuleb loputada kolm korda kauem, kui pesta. Kui tundub, et on juba piisavalt loputatud ja vesi ei ole ka enam vahune, võiks veel pool minutit juukseid voolava vee all hoida.
Kaks korda pestakse juukseid vaid sel juhul, kui eelnevalt on kasutatud väga palju viimistlustooteid või juuksed on lihtsalt väga mustad.
Peale juuste pesemist tuleb alati kasutada palsamit. Tervete juuste korral võib mahapestava palsami asendada pihustatava ja juustesse jäetava hooldustootega.
Palsam hõõrutakse peopesade vahel laiali ja pannakse ühtlaselt juustele, neid sõrmedega õrnalt läbi kammides. Palsamit peanahale ei panda! Kindlasti tuleb läbi lugeda kasutusjuhend või kuulata juuksuri soovitusi, sest palsamite juustes hoidmise aeg sõltub toote intensiivsusest.

Juuste pesemissagedus
Juukseid võib pesta iga päev, kui on valitud õrnatoimelised, spetsiaalselt igapäevaseks pesuks mõeldud tooted ja juuksed on terved.
Kindlasti ei tohiks iga päev pesta keemilisest töötlemisest rikutud ja hapraid juukseid. Ka väga aeglaselt kuivavaid juukseid ei ole soovitav iga päev pesta.
Kuivade juuste puhul võib liigsagedasest pesust tekkida kõõm. Sügavpuhastava šampooniga võiks korra kuus pesta need, kes kasutavad palju viimistlustooteid (geelid, vahad, lakid jt) või kellel on rasune peanahk.

Juuste kuivatamine
Juukseid ei tohi rätikuga mingit moodi hõõruda, sest märjad juuksed on kõige hapramad ja võivad kergesti murduda.
Peale palsami väljaloputamist tuleb juustest liigne vesi kätega õrnalt välja väänata ning seejärel juuksed 10-15 minutiks rätikusse turbaniks keerata.
Niiskete juuste kammimiseks on parim harvade piidega puust kamm. Kõigepealt tuleb õrnalt lahti kammida juukseotsad ja siis juuksed kogu pikkuses.
Juuste kõige suurem vaenlane on kuumus. Kui kasutad sirgendavaid tange, teed föönisoenguid või kuumi rulle, tuleb eelnevalt juustele kanda kuumakaitse toodet. Vali endale sobiv soenguvaht või föönitamisvedelik, mis on lisaks viimistlustootele ka kuumakaitsevahend.Juuste kuivatamiseks kasuta fööni külma õhu režiimi ja soengu tegemiseks kuuma õhu režiimi. Hea ja aegasäästev föön on vähemalt 1500 W võimsusega.

Üldised nipid

  • Vali selline soeng, mis sobib sinu näokuju ja juuksestruktuuriga ja mille korda sättimiseks läheb kuni 10 minutit.

  • Solaariumis käijatel ja soojale maale sõitjatel on soovitav kasutada lisaks UV-kaitsega niisutusvedelikke.

  • Kui sauna temperatuur on 70-75 kraadi, mõjub see peanahale puhastavalt. Üle 80 kraadise temperatuuri eest tuleb juukseid kaitsta rätikuga. Kui kasutad ravimaske, on nende mõju saunas veelgi efektiivsem.

  • Ujulas on kõige soovitavam kasutada ujumismütsi. Kui mütsi ei kasutata, tuleb juuksed kindlasti enne basseini minemist märjaks teha. Nii imevad juuksed endasse vähem klooritud vett. Basseinist tulles tuleb kohe juukseid pesta ja palsamiga kaitsta.

  • Väldi metallist ja plastikust harjasid, kamme.

  • Hoidu alkoholi sisaldavatest viimistlusvahenditest.

  • Kui juuksed on elutud ja küüned haprad, on soovitav teha naha, küünte ja juuste elustamiseks mõeldud spetsiaalne vitamiinikuur.

  • Viimane ja kõige olulisem soovitus on hoolikalt jälgida oma juuksurit, kuidas ta su juukseid peseb, kuivatab ja soengusse sätib. Räägi temaga ja uuri, mida ta su juustele soovitab!Delfi Naisteleht 8/17/2006


  • Thursday, November 4, 2010

    Esimene postitus

    See on minu esimene postitus, ei oskagi kukilt peale hakata. Blogi tegin sellepärast, et omandatud info edasi anda nendele kellele vaja ning ka niisama huvilistele. Ma ei kujuta ettegi kas üldse keegi seda lugeda viitsib. Mulle on juba mõned korralikud aastad juustega tegelemine meeldinud. Mulle meeldib sõbrannadele soenguid teha, juukseid lõigata ja ka värvida. Mul endal on üsna õhukesed õlgadeni juuksed kahjuks, sellega kaasneb see, et ei saa väga paljusid ilusaid soenguid teha. Mulle meeldivad kusjuures väga sellised niiöelda "hullud" soengud mida tänavapildis või koolis kanda ei saa ja võib-olla peolgi vaadataks viltu. Näitek mu absoluutne lemmik selline soeng, kus on külgedelt punutud kalasaba ja ülevalt on tupeeritud umbes nagu punkari hari. Taolise soengu pildi leidsin Natasha Bedinfieldi soengust aga temal ei ole külgedelt punutud lihtsalt taha pandud aga teeb umbes sama välja :)

    Niisiis blogis räägin siis soengutest, kuidas neid teha, erinevatest kodustest juuksemaskidest mis on kasulikud ja ka muust huvitavast.

    Andsin siis kerge ülevaate sellest mis mulle endale meeldib, miks blogi tegin ning millest kirjutama hakkan. Tänaseks kõik varsti tuleb esimene teemakohane ja korralik postitus. Ciao!:)